Virtuaalinen kirjani on vihdoinkin olemassa myös todellisuudessa! Siirtymä ei kuitenkaan tapahtunut ihan suunnitelmien mukaan.
Nyt se on täällä, esikoistietoteokseni Rintasyövän monet kasvot, jota jo edellisessä postauksessani mainostin. Kirja ilmestyy virallisesti juuri ennen kirjamessuja 24.10., mutta sen voi hankkia jo nyt rintasyöpäyhdistys Europa Donnan verkkokaupasta.
Se että kirja oli olemassa jo viime syksynä virtuaalisesti ei lopulta taannut, että projekti etenee täsmälleen suunnitelmien mukaan. Kirja kyllä kävi läpi edellisen kustantajan editointiprosessin, mutta kalkkiviivoilla tapahtui erinäisiä hämmentäviä käänteitä, joiden takia näin parhaaksi etsiä toisen kustantajan. Into Kustannuksen kanssa natsasi.
Alusta asti muotoilin kirjani tavoitteeksi kertoa, miltä rintasyövän hoitopolku potilaan näkökulmasta näyttää. Mitä pitemmälle kirjaprojektini eteni, sitä tärkeämmäksi tuli ajatus potilaan aktiivisesta roolista hoitopolulla, ja se toki vaatii halua perehtyä omaan sairauteensa.
Potilasesimerkkien lisäksi haastattelin toistakymmentä erikoislääkäriä ja tutkijaa, joiden asiantuntemusta halusin kääntää maallikoiden kielelle. Kun etsin näitä asiantuntijahaastateltavia, tapahtui varmaankin jonkinlaista luonnonvalintaa: mukaan lähtijät ymmärsivät potilasnäkökulman merkityksen ja halusivat käyttää aikaansa tiedon välittämiseen myös tälle joukolle.
Kirjaprojekti oli sen verran työläs, että toista ei välttämättä tule ainakaan heti. Muihin mielenkiintoisiin hommiin se on kuitenkin jo johtanut, esimerkiksi potilasedustajan rooliin MYCimmune-tutkimushankkeessa, jäsenyyteen seurassa nimeltä European Journal of Medical Oncology ja osallistumiseen Suomen Syöpästrategian laatimiseen.
Kirjan ansiosta olen myös luiskahtanut kirjoittamaan enemmän terveysteemaa liippaavia juttua, esimerkiksi uusista rokotteista ja suomalaisista terveysteknologiayrityksistä.
Voin kertoa, että on aika jännää osallistua kansainvälisen tutkimusryhmän Zoom-kuukausikokouksiin. Niissä puhutaan milloin uusista lupaavista lääkeaihioista aggressiiviseen rintasyöpään, milloin tutkimuslaitteiden soluvärjäystulosten vertailusta, milloin eläinkoelupien hankkimisesta.